Att sluta snusa Bli kvitt ditt nikotinberoende redan idag

Att sluta snusa kan vara det bästa beslutet man gör i sitt liv. Det finns olika anledningar till att sluta med snus – varje person har sin egen. Men vägen till ett snusfritt liv kan bli en riktig utmaning. Det viktigaste är att veta att det finns hjälpmedel som hjälper dig till att hitta motivation och bli fri ditt snusberoende! Testa exempelvis en sluta snusa-app för bättre koll på snusintaget.

Ungefär en miljon svenskar, mellan 10 och 15 procent av befolkningen, snusar dagligen. I genomsnitt konsumerar den svenska snusaren cirka 4 dosor/vecka eller 207 dosor om året. Dessutom ökar antalet snusare för varje år. Ändå vet många att snus gör skada både på kropp och psyket.

Vanliga skador av snus

  • Påverkan på tänder och tandkött. Problem med dålig andedräkt och snuständer.
  • Beroende av nikotin. Den som snusar mår dåligt utan nikotin i kroppen.
  • Negativ påverkan på ekonomin. Snus kostar pengar som kunde ha lagts på annat.

Hur ska man sluta snusa?

Det kan kännas hemskt att sluta med snus. Kanske har du snusat i flera år och minns inte riktigt hur det känns utan nikotin. Det viktigaste är att du svarar ärligt på frågan: vill jag verkligen sluta med snus? När du känner dig redo för förändring kommer du att hitta motivationen i dig själv. Det finns också många tips på hur du slutar med snuset. Läs gärna om hur man snusar ingefära. Det är en metod som hjälpt många att bli av sitt nikotinberoende.

Nikotin och avvänjning

När du slutar med snus kan det till en början kännas väldigt bra. Du kanske får mer energi, känner dig stark och motiverad. Beroende på hur mycket du snusat och hur starkt nikotinberoende du haft kan du efter ett tag drabbas av nikotinabstinens. Det vanligaste är att du då känner ett kraftigt sug efter att snusa. Läs gärna våra tips på sluta snusa-böcker där författarna delar med sig av sina erfarenheter. Kanske hittar du en ny metod som passar dig.

Vanliga biverkningar när man slutar snusa:

Ångest, oro och nedstämdhet.
Sker oftast i början av nikotinavvänjning.

Yrsel och huvudvärk. Nikotin är kärl-
sammandragande och utan nikotin sjunker blodtrycket.

Magproblem. Utan snus kan man drabbas av orolig och dåsig mage.

Hål i tänderna. Snus ökar risken för karies och andra tandproblem, m.m. Läs mer om snus och tänder här.

Läs mer om sluta snusa- biverkningar och hur du gör för att mildra dem.