Snus eller cigaretter – vilket är värst?

Kanske är du en av dem som funderar över vilket som är värst – att snusa eller att röka? Man vet att båda varianter gör skada på kroppen men vad innehåller exempelvis mest nikotin – snus eller cigaretter?

Om du är en av många som väljer att sluta röka och börja snusa i stället vill du säkert veta hur det kan påverka din kropp och vad du kan förvänta dig när du byter ut cigaretter mot snus. Det är viktigt att du håller koll på sådant som rör din munhälsa och de snusbiverkningar som uppkommer om du så småningom väljer att sluta med snus.

Vad är värst – snus eller cigaretter?

När du röker ökar både din puls och ditt blodtryck. Eftersom det påverkar dina blodkärl får du också sämre kondition. Förutom dessa problem tillkommer även försämring på immunförsvaret och en förhöjd risk för lungsjukdomar och cancer. Rökning kan ge allvarliga komplikationer under graviditet och dessutom minskar möjligheten att få barn i framtiden. Precis som cigaretter innehåller snus skadliga cancerframkallande ämnen.

Storsnusare som använder flera snusdosor i veckan riskerar att drabbas av diabetes typ 2. Gravida kvinnor som använder snus har en högre risk att drabbas av havandeskapsförgiftning och andra komplikationer. Nikotinavvänjning som drabbar både rökare och snusare kan bli exakt lika jobbig.

Så vad är egentligen bäst – snus eller cigaretter?

  • Du får i dig mindre än hälften av den totala mängd nikotin som finns i snuset via en snusprilla. Ca 1–2 mg nikotin tas upp i blodet från en prilla innehållande 10 mg nikotin.
  • Att vara beroende av snus upplevs av de flesta lika påtagligt som att vara beroende av cigaretter.
  • Det är lättare att hitta mer hälsosamma substitut för snus gentemot cigaretter. Många blir till exempel av med sitt beroende när de börjar snusa ingefära.
  • Snus orsakar flera skador på dig som snusar. Det är dock ingen mer än du som tar skada av snus. Rökning däremot påverkar även omgivningen och ger skador på personer som utsätt för passiv rökning.

Sluta röka – börja snusa

Om man vill sluta röka och börja snusa i stället kan man överväga att testa nikotinfria alternativ. Även du som snusar kanske kan trappa ned med hjälp av nikotinfria snus. Om du funderar på vilket nikotinfritt snus som är bäst att välja har vi en lista för dig här nedan. Förhoppningsvis behöver du inte längre fundera på vad som är värst – snus eller cigaretter.

1

Onico

Onico är produkten som är helt fri från tobak och nikotin. Snuset passar den som gillar den brännande känslan av en prilla men vill undvika nikotin och tobak. Onico har funnits på marknaden sedan 2008 och finns numera i tre olika smaker: traditionell tobakssmak, lakrits och pepparmint.

2

Kickup

Kickup är ett tobak- och nikotinfritt snus som finns i flera olika smaker. För dig som vill åt den brännande känslan passar ”Kickup – Strong” med smak av stark bergamott och hintar av peppar. Kickup innehåller ginseng som verkar väldigt uppiggande på kroppen och bör därför undvikas om man är känslig mot koffein, är gravid och i samband med amning.

3

QVITT

Qvitt är ett nikotin- och tobaksfritt snus som finns i tre olika smaker: Qvitt Original, Qvitt Salmiak och Qvitt Wild Mint. Förutom Qvitt Salmiak Mini, som har små påsar, är Qvitt snuset för dig som gillar rejäla snusprillor. Qvitt snus innehåller ginseng, därför bör gravida och ammande undvika att använda snuset.

4

XQS

Qvitt är ett nikotin- och tobaksfritt snus som finns i tre olika smaker: Qvitt Original, Qvitt Salmiak och Qvitt Wild Mint. Förutom Qvitt Salmiak Mini, som har små påsar, är Qvitt snuset för dig som gillar rejäla snusprillor. Qvitt snus innehåller ginseng, därför bör gravida och ammande undvika att använda snuset.